1 szklanka świeżych liści mięty (lub 1/2 szklanki suszonych)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodaj miętę oraz sok z cytryny i gotuj całość 10 minut.
Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Jak wykorzystać syrop miętowy?
Lemoniady: Dodaj do lemoniady, jeśli chcesz uzyskać mocno orzeźwiający efekt.
Drinki: Idealny na przykład do mohito i mint julep.
Herbaty: Świetny do herbat mrożonych, ale można wykorzystać także do tych na ciepło.
Desery: Dodaj syrop do porcji domowych lodów lub sorbety. Wykorzystaj jako aromatyczny sos do sałatek owocowych. Z jogurtem lub twarogiem stanowić będzie pyszną, letnią przekąskę idealną w upalne dni.
Śniadanie: Polej syropem naleśniki lub gofry. Możesz też dodać trochę syropu do owsianki.
Wypieki: Dodaj do ciasta lub wykorzystaj jako poncz do nasączania biszkoptów i tortów.
Inne wersje syropu mętowego
Ze skórką z limonki lub cytryny: Cytrusowy smak i mięto to świetny duet.
Skórka z pomarańczy: Słodsza wersja z cytrusami.
Zioła: Bazyli doda ciekawego smaku, tymianek nada ziemisty ton, a rozmaryn delikatnie żywiczy aromat.
2 łyżki suszonych kwiatów lawendy (lub 4 łyżki świeżych)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Zagotuj wodę z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut.
Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Syrop melisa z wanilią
250 ml wody
250 g cukru
1 szklanka świeżych listków melisy (lub 1/2 suszonych)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominać)
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodaj melisę, wanilię oraz sok z cytryny i gotuj całość 10 minut.
Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.