Black Friday | Do -60% na ponad 40 000 produktów →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Syropy z mięty, melisy i lawendy. Przygotuj idealny dodatek do lemoniad i drinków

Ziołowe syropy świetnie nadają się do urozmaicania koktajli, a w lecie mogą stanowić bazę pysznych lemoniad. Przygotuj je samodzielnie i zaoszczędź.

Syrop miętowy

  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka świeżych liści mięty (lub 1/2 szklanki suszonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Wodę z cukrem zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodaj miętę oraz sok z cytryny i gotuj całość 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Jak wykorzystać syrop miętowy?

  • Lemoniady: Dodaj do lemoniady, jeśli chcesz uzyskać mocno orzeźwiający efekt.
  • Drinki: Idealny na przykład do mohito i mint julep.
  • Herbaty: Świetny do herbat mrożonych, ale można wykorzystać także do tych na ciepło.
  • Desery: Dodaj syrop do porcji domowych lodów lub sorbety. Wykorzystaj jako aromatyczny sos do sałatek owocowych. Z jogurtem lub twarogiem stanowić będzie pyszną, letnią przekąskę idealną w upalne dni.
  • Śniadanie: Polej syropem naleśniki lub gofry. Możesz też dodać trochę syropu do owsianki.
  • Wypieki: Dodaj do ciasta lub wykorzystaj jako poncz do nasączania biszkoptów i tortów.

Inne wersje syropu mętowego

  • Ze skórką z limonki lub cytryny: Cytrusowy smak i mięto to świetny duet.
  • Skórka z pomarańczy: Słodsza wersja z cytrusami.
  • Zioła: Bazyli doda ciekawego smaku, tymianek nada ziemisty ton, a rozmaryn delikatnie żywiczy aromat.
  • Przyprawy: Imbir doda odrobiny pikanterii.

Syrop lawendowy

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy (lub 4 łyżki świeżych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Zagotuj wodę z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Syrop melisa z wanilią

  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka świeżych listków melisy (lub 1/2 suszonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominać)
Wykonanie:
  1. Wodę z cukrem zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodaj melisę, wanilię oraz sok z cytryny i gotuj całość 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Następnie przecedź syrop przez drobne sitko lub gazę i przelej do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.