Zniżka 15% z kodem SPRING15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Wielkanocny baranek z twarogiem. Przepis i rady, jak go wyjąć z formy oraz udekorować

Zamierzasz upiec wielkanocnego baranka, ale uważasz, że ciasto biszkoptowe jest zbyt suche? Spróbuj zrobić wielkanocnego baranka z ciasta twarogowego. Dzięki twarogowi i olejowi ciasto jest miękkie i wilgotne.

Wykorzystaj przepis blogerki Kateřiny Jašek i poznaj kilka wskazówek, jak wyjąć wielkanocnego baranka z formy i udekorować.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z cytryny
  • roztopione masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Bonami radzi:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby uniknąć zakalca. Twaróg i jajka wyjmij z lodówki co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni: dolna i górna grzałka z termoobiegiem. Formę w kształcie baranka dokładnie wysmaruj roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.

2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na gęstą pianę.

3. Następnie umieść żółtka w misie robota kuchennego i ubij je z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj olej i twaróg, ponownie ubij.

4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub ekstrakt, drobno startą skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą robota kuchennego.

5.Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.

6. Następnie wlej ciasto do formy do baranka wielkanocnego.

7. Piec w piekarniku przez 50 minut.

8. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli ciasto na nim pozostanie, pozostaw je w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut. Nie należy jednak piec go zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się suche.

9.Po upieczeniu pozwól barankowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij go z formy na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

10. Posyp baranka wielkanocnego cukrem pudrem i udekoruj według uznania.

Bonami radzi, jak udekorować wielkanocnego baranka

  • Zrób panierkę dla baranka używając cukru pudru waniliowego lub polewy czekoladowej.
  • Zrób oczy z kwiatów goździka lub plasterków migdałów.
  • Nie zapomnij zawiązać mu na szyi fajnej kokardki.
  • Wokół baranka możesz ułożyć pisanki lub jadalne kwiaty.

Wskazówka Bonami, jak wybrać formę do baranka

  • Wybierz formę z materiału, który dobrze przewodzi ciepło. Sięgnij po kamionkę, blachę, ceramikę lub szkło.
  • Przy zakupie upewnij się, że forma jest stabilna po położeniu jej głową do dołu.
  • Sprawdź, czy możesz wygodnie trzymać formę jedną ręką podczas wyjmowania jej z piekarnika lub wyciągania ciasta.
  • Dwuczęściowe formy do baranka są bardziej praktyczne, ciasto ładnie w nich rośnie, a gotowy baranek ma wyprofilowane plecy.

Bonami radzi, jak wyciągnąć baranka z formy

  • Kluczem jest dokładne wysmarowanie formy, najlepiej lekko przestudzonym masłem.
  • Zwróć szczególną uwagę na ryzykowne obszary: nos i uszy.
  • Następnie posyp formę mąką krupczatką lub bułką tartą, wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.
  • Nie wypełniaj formy do baranka wielkanocnego po brzegi, wlej ciasto do trzech czwartych objętości.
  • Zawsze piecz baranka w idealnie nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni.
  • Dbaj o to, by podczas pieczenia nie utworzyła się skorupka i ciasto nadmiernie się nie upiekło. Dlatego przed końcem pieczenia wbij w ciasto szpikulec. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do szpikulca.
  • Upieczony baranek powinien być elastyczny. Po dotknięciu nie powinno zostać wyraźne wgniecenie.
  • Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Około 3 minut powinno wystarczyć, aby forma przestygła i można było wyciągnąć ciasto.
  • Najpierw wyciągnij baranka na talerz w formie leżącej i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie możesz ostrożnie postawić baranka pionowo.

Zdjęcia autorstwa Kateřiny Jašek

Często zadawane pytania

Jakiego twarogu użyć do ciasta?

Najlepszy będzie twaróg tłusty lub półtłusty, który sprawi, że baranek będzie wilgotny. Twaróg powinien być dobrze rozdrobniony, najlepiej zmielony.

Jak sprawić, aby baranek po upieczeniu nie był zbyt suchy?

Kluczem jest odpowiednia ilość twarogu i masła. Nie powinno się też piec ciasta zbyt długo, aby go nie przesuszyć. Stopień wypieczenia kontroluj za pomocą patyczka do szaszłyków.

Do ciasta użyj dobrej jakości masła. Możesz je także zamienić na olej, ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i dłużej świeże.

Zbyt duża ilość mąki także grozi suchym ciastem. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Jeśli baranek szybko zbrązowieje na powierzchni, ale w środku nie jest jeszcze gotowy, przykryj go folią aluminiową, aby się nie spalił i był wilgotny.

Jak upiec baranka w ceramicznej formie?

Podczas pieczenia baranka w ceramicznej formie należy trzymać się kilku zasad:

Przygotowanie formy: Formę dokładnie wysmaruj masłem lub smalce, zwłaszcza wszystkie zagłębienia i wystające elementy (użyj pędzelka) i wysyp bułka tartą lub mąką krupczatką.

Czas pieczenia: Ceramiczne formy są grubsze, więc czas pieczenia może być trochę dłuższy niż w przypadku tych metalowych. Baranka piecz w temperaturze 160–170°C około 60–70 minut, aż ciasto będzie całkowicie upieczone. Sprawdź za pomocą patyczka, czy nie ma w środku surowego ciasta.

Równomierne pieczenie: Ceramiczna forma dłużej trzyma ciepło, więc upewnij się, że ciasto rozłożone jest równomiernie, aby wszędzie upiekł się tak samo.

Studzenie: po upieczeniu pozostaw baranka na 10-15 minut w formie, aby łatwiej było go z niej wyjąć. p>

Ceramiczna forma nada barankowi tradycyjny kształt i pomoże zatrzymać wilgoć ciasta.

Jak ozdobić baranka? Czy można polać go czekoladą?

Baranka można posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub lukrem. Oczy można zrobić wykorzystując rodzynki lub kawałki czekolady.

Polewa czekoladowa to prosty sposób na udekorowanie baranka i dzięki niej ciasto tak szybko nie wyschnie. Poniżej kilka porad, jak to zrobić:

Przygotowanie czekolady: Rozpuść wybrany rodzaj czekolady w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (ustawiając na krótki czas i mieszając, by czekolada się nie przypaliła. Możesz dodać łyżeczkę masła lub śmietanki, aby miała gładszą konsystencję.

Polewanie czekoladą: Zanim przystąpisz do polewania baranka czekoladą upewnij się, że ciasto całkowicie wystygło. Czekoladę powoli wylewaj na wierz baranka i pozwól jej powoli i równomiernie ściekać po bokach. Możesz pomóc sobie pędzelkiem lub łyżką, by rozetrzeć polewę na równo warstwę.

Zastyganie: Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej lub włóż je na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła.

Ozdabianie: zanim czekolada całkowicie zastygnie, możesz dodać orzechy, kokos lub dekoracje cukrowe, aby ciasto prezentowało się jeszcze ładniej.