1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni: dolna i górna grzałka z termoobiegiem. Formę w kształcie baranka dokładnie wysmaruj roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.
2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na gęstą pianę.
3. Następnie umieść żółtka w misie robota kuchennego i ubij je z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj olej i twaróg, ponownie ubij.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub ekstrakt, drobno startą skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą robota kuchennego.
5.Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
6. Następnie wlej ciasto do formy do baranka wielkanocnego.
7. Piec w piekarniku przez 50 minut.
8. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli ciasto na nim pozostanie, pozostaw je w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut. Nie należy jednak piec go zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się suche.
9.Po upieczeniu pozwól barankowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij go z formy na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
10. Posyp baranka wielkanocnego cukrem pudrem i udekoruj według uznania.
Zdjęcia autorstwa Kateřiny Jašek
Kluczem jest odpowiednia ilość twarogu i masła. Nie powinno się też piec ciasta zbyt długo, aby go nie przesuszyć. Stopień wypieczenia kontroluj za pomocą patyczka do szaszłyków.
Do ciasta użyj dobrej jakości masła. Możesz je także zamienić na olej, ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i dłużej świeże.
Zbyt duża ilość mąki także grozi suchym ciastem. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Jeśli baranek szybko zbrązowieje na powierzchni, ale w środku nie jest jeszcze gotowy, przykryj go folią aluminiową, aby się nie spalił i był wilgotny.
Podczas pieczenia baranka w ceramicznej formie należy trzymać się kilku zasad:
Przygotowanie formy: Formę dokładnie wysmaruj masłem lub smalce, zwłaszcza wszystkie zagłębienia i wystające elementy (użyj pędzelka) i wysyp bułka tartą lub mąką krupczatką.
Czas pieczenia: Ceramiczne formy są grubsze, więc czas pieczenia może być trochę dłuższy niż w przypadku tych metalowych. Baranka piecz w temperaturze 160–170°C około 60–70 minut, aż ciasto będzie całkowicie upieczone. Sprawdź za pomocą patyczka, czy nie ma w środku surowego ciasta.
Równomierne pieczenie: Ceramiczna forma dłużej trzyma ciepło, więc upewnij się, że ciasto rozłożone jest równomiernie, aby wszędzie upiekł się tak samo.
Studzenie: po upieczeniu pozostaw baranka na 10-15 minut w formie, aby łatwiej było go z niej wyjąć. p>
Ceramiczna forma nada barankowi tradycyjny kształt i pomoże zatrzymać wilgoć ciasta.
Baranka można posypać cukrem pudrem, oblać czekoladą lub lukrem. Oczy można zrobić wykorzystując rodzynki lub kawałki czekolady.
Polewa czekoladowa to prosty sposób na udekorowanie baranka i dzięki niej ciasto tak szybko nie wyschnie. Poniżej kilka porad, jak to zrobić:
Przygotowanie czekolady: Rozpuść wybrany rodzaj czekolady w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (ustawiając na krótki czas i mieszając, by czekolada się nie przypaliła. Możesz dodać łyżeczkę masła lub śmietanki, aby miała gładszą konsystencję.
Polewanie czekoladą: Zanim przystąpisz do polewania baranka czekoladą upewnij się, że ciasto całkowicie wystygło. Czekoladę powoli wylewaj na wierz baranka i pozwól jej powoli i równomiernie ściekać po bokach. Możesz pomóc sobie pędzelkiem lub łyżką, by rozetrzeć polewę na równo warstwę.
Zastyganie: Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej lub włóż je na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła.
Ozdabianie: zanim czekolada całkowicie zastygnie, możesz dodać orzechy, kokos lub dekoracje cukrowe, aby ciasto prezentowało się jeszcze ładniej.