Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij masło i stopniowo dodawaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż masło z cukrem podwoi objętość.
2.Następnie dodaj jajka jedno po drugim i ponownie ubijaj.
3.Na koniec dodaj skórkę i sok z pomarańczy, nasiona z laski wanilii, suche składniki i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4.Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia w kształcie serca (nie trzeba jej oprószać mąką) i piecz piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 50-55 minut (z termoobiegiem).
5.Upieczone ciasto całkowicie wystudź.
Jeśli nie masz formy do pieczenia w kształcie serca, upiecz okrągłe i kwadratowe ciasta. Jednak oba powinny mieć taką samą średnicę. Po upieczeniu i wystudzeniu podziel okrągłe ciasto na pół. Ułóż połówki na dwóch bokach kwadratowego ciasta tworząc kształt serca.
1. W misce połącz wszystkie składniki na krem nr 1 i dobrze je ubij. W drugiej misce wymieszaj dżem truskawkowy z likierem.
2.Aby wykonać krem nr 2, najpierw ubij masło. Najlepiej użyć robota kuchennego z przystawką do ubijania i ubijać na średnich obrotach przez co najmniej 10 minut.
3. Następnie dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i liofilizowane truskawki w proszku. Ponownie ubijaj na średnich lub wysokich obrotach przez co najmniej 10 minut. Krem nr 2 jest gotowy, gdy znacznie zwiększy swoją objętość, stanie się jasny, a cukier rozpuści się podczas ubijania. Jeśli po spróbowaniu nadal czujesz kryształki cukru, ubijaj jeszcze przez chwilę.
1. W razie potrzeby przytnij wierzch korpusu, aby jego powierzchnia była płaska. Następnie przetnij korpus tortu na pół i użyj wierzchu jako podstawy. Górą walentynkowego tortu będzie ta część korpusu ciasta, która podczas pieczenia dotykała dna tortownicy. Dzięki temu uzyskasz idealnie płaską powierzchnię.
2.Pierwszą część korpusu posmaruj marmoladą i likierem oraz kremem nr 1. Ostrożnie umieść drugą połowę korpusu na tej warstwie i lekko ją dociśnij.
3. Na koniec posmaruj cały tort, łącznie z bokami, grubszą warstwą kremu nr 2.
4. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami i delikatnie oprósz cukrem pudrem.
Tort walentynkowy podawaj następnego dnia, a przed podaniem wyciągnij na chwilę na blat i poczekaj.
.W walentynki śmiało możesz wykorzystać afrodyzjaki, które są wyjątkowo pyszne.
Zdjęcia Monika Konova