Zniżka 15% z kodem SPRING15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

3 sposoby na świąteczne ciastka bez pieczenia: klasyczne, wegańskie i bezglutenowe

Przygotuj razem z nami wyjątkowe ciasteczka na Święta – kulki mocy. Stworzyliśmy dla Ciebie trzy przepisy bez pieczenia i mamy pomysły na to, w czym je obtoczyć.

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne bez pieczenia

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego (400 g)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki roztopionego masła

    Wykonanie:

    1. Odłóż trochę wiórków na bok, i z pozostałych składników „zagnieć” ciasto.
    2. Włóż ciasto do lodówki.
    3. Uformuj równe kulki i obtocz je w kokosie. W środku możesz ukryć orzech lub pistację.

Wegańskie kulki mocy

Składniki:

  • 1 szklanka wydrylowanych daktyli
  • 1 szklanka orzechów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu

    Wykonanie:

    1. Zanurz daktyle w gorącej wodzie, najlepiej na co najmniej dwie godziny. Czas zależeć będzie od ich twardości.
    2. Gdy będą miękkie, wrzuć je do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładkie ciasto.
    3. Z ciasta uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych, kakao lub posiekanych orzechach.

Rumowe pralinki

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g biszkoptów
  • 100 g cukru pudru
  • brązowy rum do smaku
  • 100 g kakao
  • 50 g wiórków kokosowych do obtoczenia

    Wykonanie:

    1. Zmiel lub zmiksuj w blenderze biszkopty i dodaj miękkie masło, kakao, cukier i rum.
    2. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Ciasto schłodź.
    3. Uformuj kulki i obtocz je w kokosie.
Wskazówka: Jeśli chcesz, aby kulki były tej samej wielkości, zważ poszczególne kawałki ciasta na wadze.

Wskazówki, jak udekorować i czym uzupełnić kulki mocy

Wypróbuj dalsze sposoby, aby uzyskać inny wygląd słodkości:

  • Użyj naturalnego barwnika spożywczego. Zabarw wiórki kokosowe na różne kolory (różowy, niebieski, zielony). Możesz też użyć kurkumy, matchy, soku z buraków lub jagód.
  • Zielone posiekane pistacje też wyglądają świetnie.
  • Wykorzystaj liofilizowane owoce – truskawki lub maliny mają charakterystyczny kolor. I również świetnie smakują.
  • Dodaj mak, który ma niebiesko-szary kolor i dodaje ciekawej tekstury.
  • W przypadku kulek z daktylami, dobrym wyborem będzie sezam.
  • Kup różne posypki cukrowe.
  • Zatrzyj czekoladę – mleczną, ciemną i białą, aby uzyskać różne odcienie.
  • Oblej kulki roztopioną czekoladą. Uzyskasz inny wygląd i pełniejszy smak. Czekolada świetnie smakuje także w połączeniu z kokosem.