Black Friday | Do -60% na ponad 40 000 produktów →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jak przechowywać świąteczne słodkości?

Zastanawiasz się, w jaki sposób przechowywać przygotowane zawczasu świąteczne słodycze? Jak uchronić przed zepsuciem pierniczki, ciasta, ciasteczka i pyszności oraz sprawić, by świetnie zaprezentowały się 24 grudnia?

Z odpowiednimi pojemnikami jedzenie dotrwa w dobrej kondycji aż do Świąt!

Przechowywanie w papierowych pudełkach i torebkach

Odpowiednie do przechowywania pierniczków. Rozłóż ciasteczka i pozwól im zmięknąć. Wykorzystaj do tego pudełka wyłożone serwetkami.<.p>

Najlepiej przechowywać je na balkonie. Zwróć jednak uwagę na temperaturę na zewnątrz – jeśli pada deszcz, przenieś pojemnik do chłodnego, suchego pomieszczenia.

Wskazówka: Pieczesz na ostatnią chwilę? Aby pierniki szybciej zmiękły, dodaj do pudełka pokrojone jabłko. Zadbaj jednak, aby nie dotykało ono ciasteczek.

Przechowywanie w metalowych puszkach

Odpowiednie do przechowywania kruchych ciastek. Metalowe pojemniki idealnie sprawdzą się do przechowywania kruchych ciastek, które dzięki nim będą smaczne przez długi czas po upieczeniu. Puszki z ciasteczkami przechowuj w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciastka nie zmiękną i nie zawilgotnieją.

Przechowywanie w szklanych słoikach

Cukierki na choinkę, słodycze lub orzechy przechowuj w szklanych słoikach. Sprawdzą się również jako ciekawa dekoracja w kuchni czy jadalni.

Ponadto są idealne, jeśli chcesz podarować swoim bliskim prezent, który będą mogli schrupać po powrocie do domu.