Zastanawiasz się, w jaki sposób przechowywać przygotowane zawczasu świąteczne słodycze? Jak uchronić przed zepsuciem pierniczki, ciasta, ciasteczka i pyszności oraz sprawić, by świetnie zaprezentowały się 24 grudnia?
Z odpowiednimi pojemnikami jedzenie dotrwa w dobrej kondycji aż do Świąt!
Odpowiednie do przechowywania pierniczków. Rozłóż ciasteczka i pozwól im zmięknąć. Wykorzystaj do tego pudełka wyłożone serwetkami.<.p>
Najlepiej przechowywać je na balkonie. Zwróć jednak uwagę na temperaturę na zewnątrz – jeśli pada deszcz, przenieś pojemnik do chłodnego, suchego pomieszczenia.
Wskazówka: Pieczesz na ostatnią chwilę? Aby pierniki szybciej zmiękły, dodaj do pudełka pokrojone jabłko. Zadbaj jednak, aby nie dotykało ono ciasteczek.Odpowiednie do przechowywania kruchych ciastek. Metalowe pojemniki idealnie sprawdzą się do przechowywania kruchych ciastek, które dzięki nim będą smaczne przez długi czas po upieczeniu. Puszki z ciasteczkami przechowuj w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciastka nie zmiękną i nie zawilgotnieją.
Cukierki na choinkę, słodycze lub orzechy przechowuj w szklanych słoikach. Sprawdzą się również jako ciekawa dekoracja w kuchni czy jadalni.
Ponadto są idealne, jeśli chcesz podarować swoim bliskim prezent, który będą mogli schrupać po powrocie do domu.