Zniżka 15% z kodem SPRING15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jak wybrać grill do ogrodu i nie tylko

Mało kto wyobraża sobie lato bez grilla na świeżym powietrzu. A jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią zarówno jeść, jak i przygotowywać soczyste steki, nie możesz się obejść bez niezawodnego grilla. Ale jak odnaleźć się w szerokim asortymencie?

Podpowiemy Ci, jak wybrać odpowiedni grill dla siebie.

Jeśli chcesz grillować w pobliżu sąsiadów wybierz grill gazowy – mniej dymi i szybko się nagrzewa.

Jak wybrać grill (ogrodowy)

Przy wyborze grilla kluczową rolę odgrywa miejsce, w którym będzie on używany. Do grillowania w ogrodzie możesz użyć dowolnego grilla, natomiast grill bezdymny nadaje się do grillowania na balkonie. Zarówno Ty, jak i Twoi sąsiedzi docenicie jego właściwości.

Zastanów się, jak często będziesz korzystać z grilla, ile masz miejsca, jak będziesz go przechowywać i przenosić oraz czy chcesz używać gazu, prądu czy węgla drzewnego.

Wreszcie, należy również wziąć pod uwagę estetykę. Zwłaszcza jeśli chcesz, aby grill pasował do mebli ogrodowych.

 

 

Jak wybrać grill do ogrodu? Zastanów się nie tylko co będziesz grillować, ale także jak często.

Jak wybrać grill na węgiel drzewny?

Jeśli lubisz trzask palących się węgli, najlepszym rozwiązaniem będzie grill na węgiel drzewny. Wybierając go, należy zwrócić uwagę na jego wytrzymałość i stabilność.

Jeśli chcesz mieć możliwość przenoszenia grilla, wybierz grill na kółkach. Ruszt grilla powinien mieć wykończenie, najlepiej ze stali nierdzewnej. Upewnij się, że grill posiada również regulowaną wentylację.

Zalety grilla na węgiel drzewny

  • Niepowtarzalny smak wędzonego mięsa.
  • Grille z pokrywami mogą być używane do wędzenia.
  • Można osiągnąć wysoką temperaturę, a mięso można przygotować w krótszym czasie.
  • Grillowanie przy każdej pogodzie.
  • Niższa cena.

Wady

  • Wymagają około 30 minut na rozgrzanie.
  • Trudniejsza regulacja temperatury.
  • Trudniejsza konserwacja ze względu na tłuszcz ściekający do ognia
  • Tylko do użytku na zewnątrz.

 

Jeśli grillujesz w ogrodzie postaw na grill na węgiel drzewny. Jest tańszy i zapewniaj wyjątkowy dymny aromat.

 

Jak wybrać grill gazowy?

Jeśli nie chcesz bawić się z węglem i rozpalać ognia, grill gazowy może być dla Ciebie odpowiedni. Wybierz taki, który ma co najmniej dwa palniki i jest wykonany z dobrej jakości materiałów, stali nierdzewnej lub żeliwa. Przydatna jest zapalarka, która sama zapala iskrę.

Zalety grilla gazowego

  • Szybko się nagrzewa.
  • Równomierna temperatura.
  • Mniej dymu.
  • Niskie koszty utrzymania.

Wady

  • Wyższa cena.
  • Konieczność obsługi gazu.
  • Brak smaku dymu w mięsie.

 

 

Jak wybrać grill elektryczny?

Elektryczny grill bezdymny jest idealny do grillowania na balkonie. Przy wyborze zwróć uwagę na moc. Jeśli chcesz grillować często i dla dużej liczby gości, poszukaj grilla o mocy co najmniej 10 kW. Do grillowania na grillu stołowym wystarczy 2kW.

Nieprzywierające płyty grillowe zapewniają łatwą konserwację.

Zalety grilla elektrycznego

  • Grillowanie bez dymu.
  • Łatwość obsługi.
  • Odpowiedni również do użytku w pomieszczeniach.
  • Wiele możliwości przyrządzania potraw oprócz grillowania.
  • Grillowanie bez tłuszczu.

Wady

  • Mniejsza powierzchnia.
  • Dłuższy czas nagrzewania płyty.
  • Brak aromatu wędzenia mięsa.
  • Wymaga zabezpieczenia przed wodą.

 

 

Najczęściej zadawane pytania

Jaki grill sprawdzi się na balkon?

Do grillowania na balkonie sprawdzi się grill elektryczny. Nie wytwarzają one dymu dzięki czemu nie będą przeszkadzać sąsiadom. Nie łamią także przepisów, które zabraniają rozpalać ognia.

Jaki grill będzie najlepszy do ogrodu?

Tutaj wybór jest większy. Popularne są grille fazowe, które można szybko rozpalić i łatwo regulować ich temperaturę. Z drugiej strony miłośnicy tradycyjnego grillowania często wybierają grille na węgiel drzewny, który nadaje daniom autentycznego dymnego aromatu. Jeśli planujesz częste grille w większym gronie, zainwestuj w większy grill lub model ceramiczny.

Czy można używać grilla elektrycznego w zamkniętych przestrzeniach?

Tak, grille elektryczne projektowane są do użytku na zewnątrz i wewnątrz. Dzięki brakowi dymu i otwartego ognia jest bezpieczniejszy. Grille elektryczne to także dobry wybór do mieszkania, ponieważ wydziela mniej zapachu i żadnych szkodliwych substancji podczas sapalania. Jeśli jednak używasz grilla we wnętrzach pamiętaj o wietrzeniu i regularnym dbaniu o sprzęt.

Jaki akcesoria grillowe wybrać?

Podstawą jest dobry ruszt, który zapewni równomierne pieczenie. Do niezbędników należą także szczypce, termometr do mięsa i rękawice ochronne. Jeśli dużo grillujesz możesz dokupić także na przykład kamień do pizzy. Jeśli urządzasz przyjęcia ogrodowe w większym gronie z pewnością docenisz miejsce do odkładania i naczynia na marynaty.

Jak dbać o ruszt, by służył jak najdłużej?

Najważniejsze jest regularne czyszczenia. Po każdym grillowaniu usuń resztki jedzenia za pomocą szczotki, najlepiej, gdy ruszt jest jeszcze lekko ciepły. Od czasu do czasu umyj ruszt za pomocą specjalnych środków. W przypadku żeliwnych kratek ważne jest, by po wyczyszczeniu je zaolejować. Ochroni to ruszt przed rdzewieniem.

Jak przygotować grill przed pierwszym użyciem?

Przed pierwszym użyciem dokładnie wyczyść grill. Jeśli grill ma ruszt z powłoką ochronną umyj go ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcie. Następnie delikatnie natrzyj go olejem i wypal na grillu minimum przez 15 minut w wysokiej temperaturze. Dzięki temu do kratki nie będą tak przywierać składniki i usuniesz ewentualne resztki poprodukcyjne.