Czy można sobie wyobrazić mojito bez mięty, dania kuchni polskiej bez majeranku lub sałatkę caprese bez bazylii? Bez świeżych ziół gotowanie nie jest tak aromatyczne i smakowite. Możesz kupić zioła w sklepie, ale są one przeznaczone raczej do natychmiastowego spożycia i nie wystarczają na długo. O wiele lepiej jest uprawiać własne zioła przez cały rok.
Jak uprawiać zioła w mieszkaniu, na balkonie lub w ogrodzie, nawet jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Zioła najlepiej rosną w pełnym słońcu w dobrze przepuszczalnej, ubogiej w składniki odżywcze glebie.
Zioła wyhodowane z nasion są zwykle bardziej odporne. Wstępnie wyhodowane sadzonki dają większą pewność, że roślina w ogóle wyrośnie. Jest to szczególnie korzystne w przypadku gatunków, które mają gorsze współczynniki kiełkowania (melisa, szałwia, rozmaryn) lub rozmnażają się tylko wegetatywnie (niektóre rodzaje mięty lub lawendy).
Nigdy nie kupuj sadzonek w małych doniczkach z supermarketu. Zwykle są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. W większości przypadków nawet przesadzanie i nawożenie ich nie uratuje.
Wiele ziół dobrze rozwija się razem w tej samej doniczce lub grządce, ale niektóre nie pasują do siebie ze względu na różnice we wzroście, szerokości, wysokości lub korzeniach. Te zioła możesz spokojnie posadzić w jednej doniczce:
Które zioła się nie lubią?
Zioła można sadzić w doniczkach, skrzynkach lub bezpośrednio na rabacie.
Do pielęgnacji lub cięcia ziół należy zawsze używać czystych narzędzi ogrodniczych.
Sadząc zioła, należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników, które wpływają na ich wzrost i zdrowie. Większość ziół preferuje pełne słońce, a niektóre zioła, takie jak mięta czy kolendra, mogą być uprawiane w cieniu.
To, które miejsce będzie odpowiednie dla danego zioła można określić na podstawie ich liści. Małe, szare i twarde liście zniosą dużo słońca i ciepła. Duże mięsiste liście preferują wilgotny półcień. Są jednak pewne wyjątki, więc zawsze dobrze jest sprawdzić, jakie wymagania ma roślina, którą chcesz posadzić.
Aby dobrze uprawiać zioła na balkonie, należy od samego początku dokładnie przemyśleć, które gatunki posadzić. Orientacja balkonu względem stron świata powie Ci, które zioła będą się tam dobrze rozwijać.
Na balkonie sprawdzają się przede wszystkich rośliny jednoroczne (bazylia, majeranek lub pietruszka). Byliny (mięta, melisa lub lawenda) powinny być sadzone bezpośrednio w głębokich doniczkach lub pojemnikach.
Rośliny należy chronić przed bezpośrednim, mocnym słońcem i wiatrem. Należy zwracać uwagę na temperaturę otoczenia. Jeśli spadnie poniżej 10 stopni, przenieś zioła do środka.
Mieszkasz w mieszkaniu z małym balkonem? To nie musi być przeszkodą. Zobacz, jak zamienić naprawdę mały balkon w ogródek ziołowy:
Jeśli uprawiasz zioła na balkonie, możesz zrobić dla nich praktyczny stojak z palet, aby zaoszczędzić cenną przestrzeń.
Aby z powodzeniem uprawiać zioła na parapecie, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
Podczas uprawy ziół na parapecie pamiętaj, że zioła generalnie nie lubią przeciągów i wahań temperatury, temperatura otoczenia 15-20°C jest dla nich idealna.
Wyposaż się w praktyczne etykiety na zioła, aby wiedzieć co masz w danej doniczce! Możesz je wykonać samodzielnie.
Sadzenie ziół w ogrodzie najlepiej rozpocząć po majowych przymrozkach. Idealna jest półcienista część ogrodu, w której znajduje się oddzielna grządka na zioła. Przemyśl wcześniej całą koncepcję, a także weź pod uwagę możliwą wysokość roślin, abyś miał do nich łatwy dostęp i mógł je wygodnie zbierać.
Większość ziół kuchennych najlepiej rozwija się w przepuszczalnej glebie. Jednocześnie ziemia nie musi być zbyt wilgotna. Dlatego dobrze spulchnij podłoże łopatą i dodaj trochę piasku.
Ułóż doniczki z ziołami w grządce tak, jak zaplanowałeś. Upewnij się, że zachowujesz między nimi odpowiednią odległość. Użyj łopaty, aby wykopać dołek dla każdej rośliny.
Wyciągnij ostrożnie każdą roślinę z doniczki. Następnie palcami poluzuj nieco bryłę korzeniową. Na koniec włóż rośliny do wykopanych dołków. Uklep ziemię, aby nie pozostały puste miejsca. Następnie dokładnie podlej rośliny.
Sadzenie spiralne to trójwymiarowa rabatka, które składa się z kilku stref o różnych ekosystemach. Strefy te przechodzą jedna w drugą. Spirala wykonana jest z kamieni, ale można ją również zbudować z drewna lub metalu.
Jedną z największych zalet spirali ziołowej jest to, że kamienie działają jak akumulator ciepła, dostarczając ciepło zebrane w ciągu dnia do roślin w nocy. Ponadto kamyki i pokruszony żwir zapewniają szybkie odprowadzanie wody deszczowej, ponieważ zioła nie lubią nagromadzonej wody. Spirala ziołowa oszczędza również miejsce w ogrodzie.
Podwyższone grządki nadają się nie tylko do uprawy warzyw, ale także do zakładania rabat ziołowych. Ponadto można sadzić zwisające zioła, takie jak nasturcja. Na podwyższonej grządce także łatwiej jest walczyć ze ślimakami.
Ten typ ogrodu ziołowego jest idealny dla ciepłolubnych ziół z krajów śródziemnomorskich. Gleba dobrze się nagrzewa i jest bardziej sucha niż w zwykłych grządkach ogrodowych.
Większość ziół wysiewa się wiosną, ale niektóre z nich można wysiewać późnym latem lub jesienią.
Samonawadniające doniczki i donice są idealne do uprawy ziół.
Wiosną ziołom przyda się przycięcie. Karłowate krzewy można przyciąć nawet o jedną trzecią, a naprawdę bujne nawet o połowę, ale zawsze należy uważać, aby nie starszych pędów. Powstałe uszkodzenia mogłyby nie zagoić się do zimy, przez co zioła będą bardziej podatne na uszkodzenia spowodowane mrozem.
Ziół nie należy przycinać jesienią, ponieważ pozbawiamy je ważnej ochrony przed zimnem. Sierpniowe cięcie powinno być ostatnim zbiorem wieloletnich ziół. Sierpniowe cięcie można wykorzystać do rozmnażania ziół – sadzonki o długości około 10 cm z gałązek potrzebują około ośmiu tygodni, aby się zakorzenić.
Tasak do ziół oszczędza czas i nerwy.
Zioła najlepiej zbierać rano, kiedy są najbardziej aromatyczne.
Zioła powinno się jeść od razu po zebraniu. Jeśli jednak chcesz, aby pozostały świeże przez kilka dni bez utraty smaku i aromatu, możesz przechowywać je w lodówce.
Aby zioła pozostały świeże i pełne smaku tak długo, jak to możliwe, ważne jest, aby przechowywać je prawidłowo. Oto najlepsze metody przechowywania różnych rodzajów ziół, które pomogą zachować ich smak.
Rada: Włóż listki mięty do foremki na lód i zalej wodą. Pozostaw do zamrożenia i przechowuj gotowe kostki w większej torbie. Mięta zachowa swój kształt, smak i aromat. W ten sam sposób możesz zamrozić kwiaty jadalne, takich jak fiołki i lawenda. Kostki lodu świetnie nadają się do drinków i lemoniad lub jako ciekawa dekoracja do chłodzenia szampana.
Zioła można suszyć w piekarniku, suszarce, a nawet w spiżarni.
W szklance z wodą dłużej wytrzyma głównie bazylia i melisa.
Zaletą ziół jest to, że ich aromat odstrasza większość szkodników. Jednak mszyce czy przędziorki mogą powodować problemy. Specjalne produkty z centrum ogrodniczego mogą pomóc, ale często fusy z kawy lub naturalne napary z rumianku i pokrzywy również mogą pomóc.
Oprócz macierzanki i nasturcji, warto sadzić takie rośliny jak melisa, która pomaga na bezsenność i stres, mięta pieprzowa, która jest skuteczna na problemy trawienne, czy lawenda, która ma działanie uspokajające i pomaga na problemy ze snem. Przydatne jest również sadzenie echinacei, znanej ze wzmacniania układu odpornościowego i szałwii, która jest ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne. Zioła te nie tylko są piękne i ładnie pachną, ale także oferują szeroki zakres właściwości leczniczych.
Nie tylko staranna pielęgnacja w postaci regularnego podlewania decyduje o tym, jak Twoje zioła będą rosnąć. Wybór odpowiedniego pojemnika również odgrywa dużą rolę.
Wybierając doniczki, zastanów się również, gdzie będą stały zioła. Jeśli masz mało miejsca, możesz zdecydować się na wiszące doniczki. Każde zioło ma specyficzne wymagania dotyczące światła i wilgotności, więc postaraj się wybrać pojemnik, który najlepiej odpowiada tym potrzebom.