Patelnia z kolekcji Ducto niemieckiej marki ELO jest wykonana z wysokiej jakości aluminium z nieprzywierającą powierzchnią, co pozwala na przygotowanie ulubionych potraw przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Patelnia wytrzyma temperaturę do 180°C i bardzo łatwo ją wyczyścić.
Przy prawidłowej obsłudze i konserwacji będzie Ci służyć przez długi czas. Dlatego w poniższych punktach opisaliśmy, jak to zrobić: • Przed pierwszym użyciem sprawdź dna naczyń i płytę pod kątem zabrudzeń, naklejek i nierówności. Najpierw umyj nowe naczynie gorącą wodą i zwykłym płynem do mycia naczyń, a następnie zagotuj 2-3 razy. Następnie dobrze wysusz. • Podczas gotowania używaj tylko żaroodpornych plastikowych lub drewnianych przyborów kuchennych. • Jeśli chodzi o pielęgnację, materiał ten można łatwo czyścić za pomocą gąbki lub szczotki do szorowania i dowolnego powszechnie stosowanego środka czyszczącego. W przypadku bardziej odpornych zabrudzeń zalecamy chwilowe namoczenie. Nie używaj ostrych ani spiczastych przedmiotów do czyszczenia, nawet jeśli naczynie jest mocno zabrudzone. Kamień można usunąć za pomocą octu. Naczynia można również myć w zmywarce. Jest to możliwe, ale w pewnym stopniu wpłynie to na właściwości nieprzywierające. • Wskazówka dotycząca oszczędzania energii podczas gotowania: oszczędzaj energię, wybierając strefę gotowania, która najlepiej pasuje do wielkości garnka/patelni, ale nie jest zbyt duża. Zawsze używaj pola odpowiadającego rozmiarowi naczynia. Jeśli to możliwe, podczas gotowania używaj pokrywki i umieść pojemnik na środku strefy gotowania. • Warto wiedzieć: Śruby mogą się z czasem poluzować. Można je jednak łatwo dokręcić zwykłym śrubokrętem. • Upewnij się, że puste naczynia nie są podgrzewane (chyba, że zawierają żywność) – może to spowodować uszkodzenie nieprzywierającej powierzchni. Jednocześnie ciecz nigdy nie powinna całkowicie odparować. Jeśli naczynia nadal się przegrzewają, dokładnie przewietrzyć pomieszczenie. • Uchwyty i rękojeści, które nie są wykonane z tworzywa sztucznego, mogą się przegrzewać. Zawsze używaj rękawic kuchennych i nigdy nie zostawiaj gorących naczyń bez nadzoru. Szklane pokrywki są odporne na temperaturę tylko do 180°C, a plastikowe części tylko do 150°C. Nie używać w piekarniku. Produkt nie nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu. • Pamiętaj, że nieodpowiednie tłuszcze i oleje spalą się w zbyt wysokiej temperaturze i pozostawią na naczyniach trudne do usunięcia czarne osady, które niekorzystnie wpłyną na właściwości nieprzywierające. Masło i margaryna zawierają wodę, sól i białko mleka, więc szybko się zapalają. Dlatego nadają się tylko do gotowania w średniej temperaturze do 160 °C. Olej, zwykłe tłuszcze, masło klarowane i czysty tłuszcz maślany (bez wody i dodatków) można podgrzewać do 220°C i dlatego nadają się do wszystkich smażonych potraw, które nie wymagają gotowania w wysokich temperaturach. Utwardzone tłuszcze roślinne zaczynają się palić w temperaturze do 280°C i dlatego nadają się do smażenia w wysokich temperaturach do 250°C.