Na Bonami znajdziesz najszerszą ofertę dla Twojego domu.
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na babkę Fale Dunaju

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Mamy dla Ciebie przepis, który jest pysznym połączeniem czekolady, kremu waniliowego i wiśni. Przygotowała go dla nas Mateja Delakorda, która swoje przepisy publikuje również na blogu kulinarnym Odprta kuhinja.

Składniki:

Kremowe nadzienie

  • 200 g mascarpone
  • 35 g cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią Bourbon
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego w proszku)
  • 1 jajko
  • sok i skórka z ½ cytryny

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią Bourbon
  • 70 g oleju
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 225 g białej mąki orkiszowej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • 200 g wiśni
  • 200 g czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i natłuść formę do ciasta. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Najpierw przygotuj kremowe nadzienie: wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.

  3. Teraz przygotuj ciasto: ubij jajka, cukier i cukier waniliowy mikserem elektrycznym, aż ich objętość potroi się.

  4. Przełącz mikser na średnią prędkość i stopniowo dodawaj śmietanę i olej.

  5. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Można to zrobić ręcznie lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec wymieszaj silikonową szpatułką, aby wymieszać wszystko, co nagromadziło się na dnie i bokach miski.

  1. Połowę masy umieść w innej misce. Do jednej połowy dodaj kakao i wymieszaj ręcznie.

  2. Wlej ciasto do formy: najpierw połowę kakaowego, potem połowę jasnego. Wlej kremowe nadzienie na środek. Trochę się zapadnie, ponieważ jest gęstsze niż ciasto. Posyp połową wiśni i przykryj resztą ciasta kakaowego. Ponownie posyp wiśniami i przykryj jasnym ciastem.

  3. Uderz blachą do pieczenia o stół, aby dokładnie rozprowadzić ciasto i wstaw do piekarnika na około 50-55 minut.

  4. Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika i odczekaj 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.

Wskazówka dotycząca podawania: Jeśli chcesz, możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypać kandyzowanymi wiśniami lub innymi kandyzowanymi owocami przed podaniem.